Geen gedoe met sleutelbeheer

Net buiten de bebouwde kom van het Brabantse Nistelrode verrijzen 144 tijdelijke woonunits. Deze woonunits gaan plaats bieden aan 288 arbeidsmigranten die voor uitzendorganisatie E&A werken. Boxtom tekent voor de bouw van de units. Wiek de Laat Prolians voorziet de units van elektronisch en digitaal hang- en sluitwerk. “Een mooi project waarin we samen de wensen van de opdrachtgever goed kunnen invullen”, zegt Coen van Geijn, Projectmanager bij Boxtom.

Samen met Harrie Meeldijk, medewerker Digitale Sluitsystemen bij Wiek de Laat Prolians, toont Van Geijn de vorderingen die inmiddels gemaakt zijn. Van de zes logiesgebouwen die nieuw op het terrein aan de Dinterseweg worden gebouwd, zijn er inmiddels drie helemaal klaar en ook al bewoond. Ieder logiesgebouw biedt plaats aan 24 woonunits. “Iedere unit telt twee woonlagen en is voorzien van een eigen keuken en sanitair. Ze zijn bestemd voor twee personen dus in elk blok wonen straks 48 arbeidsmigranten. De mensen die er nu al zitten komen veelal uit Polen. Zij moeten hier een fijne thuisbasis hebben zodat ze na het werk ook echt een eigen plek hebben om uit te rusten en prettig te leven.”

Het plaatsen en monteren van een blok van 24 units duurt drie dagen en in een tijdsbestek van tien weken kunnen de woonunits vervolgens afgewerkt opgeleverd worden. Voordat de tijdelijke woonunits geplaatst worden, is overigens al wel het nodige voorbereidende werk verricht. “Leidingwerk voor elektra en water en de riolering moeten klaar zijn voordat we met een volgend logiesgebouw kunnen beginnen. Maar de bouw verloopt soepel en als we zo door kunnen gaan als nu dan staan ook het vijfde en zesde gebouw eind 2020.”

Sleutelbeheer

Vanwege de tijdelijke bewoning en de vele wisselingen van gebruikers was het vinden van een gebruiksvriendelijke en veilige vorm van toegangs- en sleutelbeheer een uitdaging waarvoor Boxtom de hulp inriep van DESTIL Prolians. “We hebben samen met specialisten van DESTIL Prolians en Wiek de Laat Prolians naar de plannen en eisen gekeken en zijn zo samen tot deze oplossing gekomen”, zegt Van Geijn terwijl hij een kleine tag in zijn handen omhooghoudt.

“Wij hebben uiteindelijk Salto One geadviseerd. Het biedt E&A niet alleen gemak als het gaat om sleutelbeheer, ook voor bewoners werkt het snel en simpel”, zegt Harrie Meeldijk, die vanuit Wiek de Laat Prolians een coördinerende functie heeft in Nistelrode.tags - sleutelbeheer

Uitbreiden naar mobiel

Een van de redenen om Salto One te adviseren voor het project is de mogelijkheid om – naast de sleuteltags – het toegangsbeheer ook online via smartphones te regelen. “E&A heeft in een later stadium de mogelijkheid om de bewoners ook via een app toegang tot een woonunit te verlenen. De arbeidsmigranten kunnen bij wijze van spreken al tijdens de reis naar Nistelrode een sleutel toegestuurd krijgen. Daar hoeft dan verder niemand van E&A naar om te kijken op het moment dat zij aankomen”, aldus Meeldijk.

Voorlopig blijft het bij de tags. Van Geijn: “Dat werkt prima. Ook tijdens de bouw. Wij hoeven als bouwers niet langer met een grote bos sleutels rond te lopen of met een paar lopers. Iedereen die hier aan het werk is, heeft de rechten die hij moet hebben en krijgt toegang tot de ruimtes waar hij mag zijn.”

   

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Updates

Organisaties als E&A willen bij huisvesting van arbeidsmigranten een bepaalde mate van controle kunnen uitoefenen op de bewegingen van de groep. “Zo moeten zij in bepaalde gevallen in opdracht van de overheid informatie kunnen aanleveren. Bijvoorbeeld in een situatie waarin we nu zitten met het coronavirus. Op dergelijke momenten zijn systemen als deze heel handig.”

Bij mobiele toepassingen van toegangsbeheer is deze informatie vaak direct beschikbaar via de applicatie, maar bij gebruik van tags moet regelmatig een update uitgevoerd worden. Meeldijk: “Tijdens zo’n update worden gegevens bijgewerkt. En door deze updates automatisch te verplichten zorg je dat alle bewoners op gezette tijden hun tag moeten uitlezen om hem te kunnen blijven gebruiken.”

De medewerker Digitale Sluitsystemen benadrukt dat de persoonlijke informatie geheel conform Europese AVG-regelgeving verwerkt wordt.

Geen hekken en slagboom

Het vinden van een geschikte plek voor die updates was nog wel een opgave, aangezien E&A pertinent geen hekwerk rondom het terrein wil. “Dat zou te veel afbreuk doen aan het prettige gevoel en het zich thuis voelen van de bewoners. Zij moeten niet omringd zijn door hekken. Normaal gesproken is zo’n hek of slagboom een ideale plek om tags of sleutelkaarten te updaten, maar die optie hadden wij hier dus niet”, zegt Meeldijk.

De oplossing is gevonden in het gemeenschappelijke washok dat centraal op het terrein geplaatst is. “Hier moeten bewoners naar binnen om de was te doen en om schoonmaakspullen als een stofzuiger of bezem te pakken. In een afgesloten ruimte in hetzelfde gebouw staat de installatie waarop we het toegangsbeheer regelen en inplannen.”

Voordelen

Meeldijk benadrukt dat de gekozen oplossing voor toegangscontrole om meerdere redenen ontzorgt. “Het biedt eigenlijk al vanaf het allereerste stadium voordelen voor bouwer, klant en gebruiker. Het toekennen van sleutelrechten is eenvoudig en kan – desgewenst – door de klant zelf geregeld worden. Dat voorkomt gedoe met sleutelbeheer en eventuele overdracht. Bij verlies van een mechanische sleutel moet vaak een compleet nieuw cilinder aangeschaft worden. Bij digitale elektronische systemen zoals Salto One kan een tag snel geblokkeerd worden waardoor de beveiliging gewaarborgd blijft.”

Op wooncomplexen zoals in Nistelrode voorkomt het bovendien het dagelijks inleveren en ophalen van de sleutels door bewoners. “Het veilig beheren van een groot bord met daarop ruim 140 sleutels vraagt de nodige organisatie. Daar heeft E&A hier straks geen omkijken naar.”

‘Meer domotica rond voordeur’

Het project in Nistelrode en de samenwerking met Boxtom passen volgens Harrie Meeldijk in de opkomst van elektronisch toegangsbeheer. “De vraag naar systemen zoals die van Salto groeit behoorlijk. Bedrijven en organisaties, maar ook consumenten, zien steeds meer de voordelen en vooral het gemak. Je ziet meer domotica rond de voordeur, van digitale sluitsystemen tot camera’s en andere communicatiemiddelen.”

De medewerker Digitale Sluitsystemen bij Wiek de Laat Prolians ziet die behoefte ook bij opdrachtgevers. “Belangrijk daarbij is om altijd samen naar wensen en mogelijkheden te kijken. Wij kunnen op basis van onze expertise de juiste oplossing adviseren en het is erg prettig als de klant daarbij ook bereid is om te kiezen voor echte topkwaliteit. Dan kun je samen schitterende projecten realiseren, zoals we hier met Boxtom doen.

Zoek jij ook een expert die je kan helpen bij het bepalen van de juiste toegangsbeveiligingsoplossingen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!